AlzeCure får abstract accepterat om potentiell skyddande effekt av NeuroRestore ACD856 på nervceller

AlzeCure Pharma AB (publ) (FN STO: ALZCUR), ett läkemedelsbolag som utvecklar en bred portfölj av småmolekylära produktkandidater för sjukdomar som drabbar det centrala nervsystemet, med projekt inom både Alzheimers sjukdom och smärta, meddelar idag att ett abstract om forskningsplattformen NeuroRestore och dess roll i neuroprotektion har antagits för presentation vid ISMND 2022, som i år kommer att hållas i Aten den 10-12 oktober.

Abstractet, med titeln The Trk-PAM ACD856 improves mitochondrial function and increase BDNF levels in primary cortical neurons, kommer att presenteras vid den internationella konferensen som arrangeras av International Society for Molecular Neurodegeneration (ISMND 2022) av Pontus Forsell, Head of Research and Discovery på AlzeCure. Övriga författare inkluderar Cristina Parrado, Sanja Juric, Märta Dahlström och Johan Sandin, CSO.

Presentationen inkluderar studieresultat som visar att den ledande läkemedelskandidaten i NeuroRestore plattformen, ACD856, har en potentiell neuroprotektiv effekt. Nya prekliniska data visar att substansen förutom att förstärka signaleringen även ökar frisättningen av Brain Derived Neurotrophic Factor, BDNF, en s.k neurotrofin som har mycket central roll i minnesförmågan, men också i att bibehålla normal nervcellsfunktion och skydda dem mot skador. Vidare så har ACD856 en positiv effekt både på mitokondriell funktion samt på cellöverlevnad, vilket skulle kunna indikera på potentiella sjukdomsmodifierande effekter med substansen.

“Våra resultat visar att ACD856 både har minnesförbättrande effekter och positiva och skyddande effekter på nervceller, vilket är av signifikant betydelse vid neurodegenerativa sjukdomar som just kännetecknas av minskad kognitiv förmåga och försämrad nervcellsfunktion”, säger Pontus Forsell. ”Att ACD856 dessutom ökar nivåerna av BDNF kan vara av stor betydelse inte bara för neurodegenerativa sjukdomar, utan även för sjukdomar som till exempel depression eller traumatisk hjärnskada”.

“Det är mycket spännande att vi utöver den minnesförbättring som vi tidigare observerat, också kan se att ACD856 har potentiella sjukdomsmodifierande effekter. Resultaten stärker ytterligare den kommersiella möjligheten för vår forskningsplattform NeuroRestore, där ACD856 ingår", säger Martin Jönsson, VD på AlzeCure Pharma AB.

Abstractet och postern kommer att finnas tillgängliga på AlzeCures hemsida efter presentationen (https://www.alzecurepharma.se/sv/presentationer-och-intervjuer).