Patientberättelse

Ambassadör för Alzheimer – ett nytt uppdrag

alzecure-patients-story-imageNina Gunke är en folkkär skådespelerska som många säkert känner igen från tv-serierna Varuhuset, Skilda världar eller julfilmsklassikern Tomten är far till alla barnen. Nu har Nina fått ett helt annat uppdrag på sitt bord, hon är nämligen ambassadör för Alzheimerfonden.

2020 drabbades Nina av Alzheimers sjukdom och gick direkt in i ett ångestfyllt mörker när hon fick beskedet.

– Jag sa till min familj att det här vill jag inte att vi pratar om. Jag skämdes och ville inte att någon skulle veta. Jag var rädd för att folk skulle slänga ur sig kommentarer eller tycka jag var konstig som tappade ord. Men efter sex månader med ångest sa jag till mig själv att så här kan jag inte ha det. Nina bestämde sig för att gå ut offentligt med att hon blivit diagnostiserad med Alzheimers sjukdom. I en intervju i Nyhetsmorgon öppnade hon upp sig och berättade om den jobbiga tiden. Hon hade aldrig kunnat tänka sig att hon skulle få så många fina reaktioner.

– Att jag gick ut med det var det bästa jag gjort. Jag känner mig så fri och öppen och det känns fantastiskt att kunna prata om det. Det är många som hör av sig och berättar att de har känt likadant som mig, vilket stärker mig i att fortsätta prata om det. När Nina fick frågan om att bli ambassadör för Alzheimerfonden kände hon att det var ett viktigt uppdrag som kan hjälpa andra. Genom att sprida kunskap och få fler att våga prata om sjukdomen vill Nina minska stigmat kring den.

– Jag blev jätteglad när jag fick frågan. Genom att berätta om hur det är att leva med sjukdomen och öppna upp mig kring det hoppas jag att fler vågar göra detsamma.

– I och med att jag har diagnosen själv vet jag ju precis vad den innebär. Jag trodde först att man bara drabbades när man var väldigt gammal. Men det kan hända vem som helst. Många mitt i livet, precis som jag. Det händer även andra saker i Ninas liv just nu. På Alzheimerdagen den 21 september 2022 släppte hon sin självbiografi ”Innan jag glömmer”. Boken har rönt mycket stort intresse och har sålts i många upplagor.

– Jag blev uppringd av förlaget som ville skriva en bok med mig. Jag var först tveksam men bestämde mig sedan för att göra det för en god sak. Boken kommer dels handla om mitt liv men den har också mycket fokus på Alzheimer och hur sjukdomen har påverkat mig och mina anhöriga. En del av intäkterna från bokförsäljningen kommer att gå till Alzheimerfondens viktiga arbete för att möjliggöra forskning framåt.

Idag skäms Nina Gunke inte längre för att hon glömmer saker eller står i affären och har glömt pinkoden till betalkortet.

– Om det är något jag inte kan när jag till exempel är ute och handlar så ber jag bara om hjälp. Jag kan säga ”snälla du, jag har Alzheimers, kan du hjälpa mig?”, och då gör de det. Det är inte svårare än så. Det är väldigt skönt. Tidigare var jag rädd för att folk bakom i kön skulle tycka jag var en idiot som inte kunde pinkoden och då blev jag ännu mer stressad.
Vad har din man Samuel betytt under den här tiden?

– Han har betytt jättemycket. Han har haft sådant otroligt tålamod med mig. När jag inte kan saker så har han varit fantastisk, säger hon och Samuel bekräftar.

– Så är det ju, när någon blir sjuk får man hjälpas åt. Det här är livet, jag kan bli sjuk i morgon i cancer, det vet man aldrig. Sedan blir det här en vardag, vi planerar saker annorlunda mot tidigare, men det fungerar väldigt bra. Vi har också flyttat från Lidingö in till stan och det var nödvändigt för Nina.

Foto: Lotte Fernvall