VD har ordet

2024 var ännu ett aktivt och framgångsrikt år för AlzeCure Pharma. Året inleddes med nya prekliniska data i vårt kliniska Alzheimer-program som visar att NeuroRestore ACD856 har neuroprotektiva och sjukdomsmodifierande effekter. Vi har därefter inlett förberedande arbete inför kliniska fas II-studier med substansen. Inom vårt andra Alzheimerprojekt Alzstatin tog vi beslut att gå vidare med vår senaste molekyl, ACD680, som nu förbereds för kliniska studier.

I smärtprojektet mot knäledsartros, TrkA-NAM ACD137, valde vi i början av året en läkemedelskandidat och presenterade prekliniska data som visade att ACD137 har minst lika goda smärtlindrande effekter som antikroppen tanezumab, och dessutom potentiellt skyddande effekter. För att finansiera den fortsatta utvecklingen av våra läkemedelskandidater och stärka bolagets finansiella ställning genomförde vi under året en nyemission där bolaget tillfördes 45 MSEK (före kostnader). Även styrelsen förstärktes med Dr. Jan Lundberg, Eli Lillys tidigare globala forsknings- och utvecklingschef.

Under 2024 ansökte vi om anslag från EU och i början av 2025 nådde vi denna milstolpe då vi beviljades 2,5 miljoner euro i anslag under Accelerator-programmet, med potential till ytterligare finansiering genom EIC-fonden. Vi är mycket stolta och hedrade att få detta prestigefyllda anslag som kommer att påskynda vår kliniska utveckling och föra oss närmare målet att leverera en transformativ behandling för Alzheimerspatienter.

Under sista kvartalet 2024 presenterade vi ytterligare prekliniska data för vår läkemedelskandidat NeuroRestore ACD856, som vi förbereder för kliniska fas II-studier i patienter med Alzheimers sjukdom. Prekliniska studier visar att ACD856 kan förbättra inlärnings och minnesförmågan. De senaste resultaten visar att ACD856 även
verkar ha sjukdomsmodifierande och neuroprotektiva effekter, något som är av stort värde vid behandling av Alzheimers och andra neurodegenerativa sjukdomar. Dessa resultat visar att vi med ACD856 även kan rikta in oss på inflammatoriska processer som är en viktig del av sjukdomsförloppet i bland annat Alzheimers
sjukdom. Studien presenterades på den världsledande Alzheimerkongressen CTAD (Clinical Trials in Alzheimer’s Disease) i oktober1) och har lett till att vi valt att fördjupa vårt forskningssamarbete med forskare vid Karolinska Institutet.

Alzstatin, vår sjukdomsmodifierande och preventiva behandling i tablettform mot Alzheimers sjukdom, fortsätter också att utvecklas enligt plan. Läkemedelskandidaterna i plattformen, ACD680 och ACD679, är i preklinisk utveckling och förbereds för att gå in i klinik. Baserat på en samlad bedömning av genererad data, inklusive potens- och säkerhetsdata, har vi som ett första steg valt att gå vidare med ACD680 för fortsatta studier. De samlade resultaten indikerar att vi med ACD680 potentiellt har en så kallad ”Best-in-Class”-molekyl. Dessutom förväntas ACD680 ge en längre patenttid fram till 2045 samt ytterligare fem års exklusivitetstid i USA, vilket är mycket värdefullt. Substanserna i Alzstatin-programmet är så kallade gammasekretasmodulatorer (GSM) och minskar bland annat produktionen av det skadliga proteinet amyloid-beta-42, som bildar amyloida plack i hjärnan. Denna biologiska process anses vara en grundorsak till Alzheimers sjukdom. Gamma-sekretas modulatorer mot Alzheimers har under året fått allt större uppmärksamhet då målmekanismen validerats av det schweiziska läkemedelsföretaget Roche som också utvecklar GSM-preparat. Roche har presenterat positiva kliniska fas I-data för sin GSM RG6289 där de har visat på både god säkerhet och tolerabilitet samt proof-of-mechanism i människa.

De har nu påbörjat en fas II-studie, vilket har lett till ett ökat intresse även för vårt Alzstatin-projekt från andra läkemedelsföretag och investerare. Därutöver finns det ett generellt ökat intresse för GSM som läkemedelsgrupp då de utöver att minska plackbildningen potentiellt också stärker hjärnans motståndskraft mot de toxiska effekterna av amyloid-beta-42.  Inom Alzheimerområdet är alltså det medicinska behovet av effektiva metoder fortsatt mycket stort. Undersökningar visar att endast 5 till 8%2) av de Alzheimerpatienter som kommer till minneskliniker är lämpliga för förskrivning av de nyutvecklade antikroppspreparaten, vilket innebär att hela 92 till 95% av diagnostiserade Alzheimerpatienter inte förväntas få de nyligen godkända anti-kroppsbehandlingarna.2) Detta sammantaget visar att både NeuroRestore och Alzstatin skulle kunna bli mycket attraktiva preparat i sig själva, men även som komplement till antikroppsbehandling och därigenom fylla ett stort medicinskt behov hos både patienter, anhöriga och sjukvård.

Vår Painless-plattform med smärtprojekten ACD440 och TrkANAM fortsätter också att göra framsteg. Med vår TRPV1-antagonist ACD440, som vi primärt utvecklar för lokal behandling av perifer neuropatisk smärta (nervskadesmärta), har vi tidigare erhållit positiva kliniska fas IIa-resultat i patienter med kronisk neuropatisk smärta. Vi har även genomfört en fas Ib-studie i nociceptiv smärta (vävnadskadesmärta), där vi i likhet med fas IIa-studien också kunde reducera smärtan med omkring 50%. Resultaten från dessa kliniska studier har visat att ACD440, som administreras som en gel som appliceras på huden, har god lämplighet för fortsatt klinisk utveckling. Vi förbereder nu för fortsatta kompletterande kliniska fas II-studier med substansen.

Neuropatisk smärta är ett område med stora medicinska behov, inte minst för att finna alternativ till opioider, och vi tror att ACD440 skulle kunna förbättra livskvaliteten avsevärt för patienter som lider av denna typ av smärta. Endast en av fem patienter är nöjd med sin befintliga behandling 3). Under sista kvartalet anordnade vi ett seminarium om neuropatisk smärta och ACD440 tillsammans med smärtexperten Dr. Rolf Karlström vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset. Seminariet finns tillgängligt på vår hemsida och YouTube-kanal.4)

Vårt andra smärtprojekt, TrkA-NAM, är inriktat mot knäledsartros. Över 300 miljoner människor lider av sjukdomen, och populationen växer på grund av en åldrande befolkning och överviktsproblem.
Projektet fortsätter att utvecklas väl och under året genomfördes ytterligare prekliniska studier med positiva resultat. Tidigare under året valde vi en läkemedelskandidat för projektet, ACD137, som vi sedan har tagit vidare in i säkerhetsstudier. Substansen har kraftfulla smärtlindrande effekter i flera olika prekliniska modeller, vilket indikerar på ett brett användningsområde för substansen. ACD137 har även visat sig ha anti-inflammatoriska effekter, något som ytterligare kan stärka de smärtlindrande egenskaperna, samt också potentiellt öppna upp för andra möjliga indikationsområden. Under 2024 presenterade vi också nya data för ACD137 som visade på god effekt på både neuropatisk och nociceptiv smärta, vilket i sin tur visar på projektets breda potential. Intresset för TrkA-NAM har ökat i samband med att Asahi Kasei inledde en fas IIb-studie med sin läkemedelskandidat, AK-1830, med samma målmekanism. TrkA-NAM utvecklas för att minska perifer NGF-signalering och därmed smärta. Tack vare molekylernas selektiva målmekanism förväntas TrkA-NAM bibehålla de goda smärtstillande effekterna men inte ha de sidoeffekter som NGF-antikroppar tidigare uppvisat. Detta valideras av nya prekliniska data med ACD137 i en modell för osteoartrit som vi rapporterade om under fjärde kvartalet.

Resultaten visade på en signifikant smärtlindring vid både rörelseinducerad och framkallad smärta samt en signifikant anti-inflammatorisk effekt. Den smärtstillande effekten av ACD137 var lika potent som effekten av anti-NGF-antikroppen tanezumab, som i flera kliniska prövningar har demonstrerat signifikant och robust smärtlindring i patienter. ACD137 visade sig också kunna ge en skyddande effekt mot ledbroskskador med en signifikant förbättring av ett antal strukturella parametrar för brosk och knäled, vilket tyder på en skyddande effekt på knäledsfunktion i en osteoartrit-modell.

Vi fortsätter vårt fokus på marknadskommunikation och deltar aktivt på olika möten och kongresser för att presentera vår forskning för investerare och potentiella samarbetspartners. I november deltog vi bland annat på Bio Europe, som är Europas största affärsutvecklings- och partnerskapskongress inom läkemedelsbranschen. Vi möter fortsatt ett ökat intresse från läkemedelsbolag och andra aktörer som kan vara intresserade av att investera i eller inlicensiera våra utvecklingsprojekt, alternativt ingå partnerskap.

Sammantaget fortsatte vi att göra framsteg i samtliga projekt under 2024, med nya spännande resultat som stärker vår position för framtiden. I samarbete med välkända institutioner och forskare, både i Sverige och utomlands, producerade vi under året nya spännande resultat i våra projekt som ytterligare förstärker potentialen och förbättrar våra affärsutvecklingsmöjligheter framåt. Med dessa positiva resultat i ryggen, samt med forskningskostnader och resultat som följer planen, ser jag fram emot att fortsätta utveckla AlzeCure tillsammans med våra samarbetspartners och medarbetare under 2025.

 

Stockholm, april 2025
Martin Jönsson