Artikel – Aktiespararna intervjuar Martin Jönsson

Försöker lösa Alzheimers gåta

Gåtan om Alzheimers sjukdom är svår att lösa, men många bolag försöker. Ett av dessa är det svenska bioteknikbolaget AlzeCure Pharma

Medellivslängden stiger i världen och det finns många fördelar med det. Med en åldrande befolkning ökar dock kraven på innovation och diagnostik för att upptäcka och utveckla behandlingsalternativ för sjukdomar som är relaterade till åldrande hos människan. En sådan sjukdom är Alzheimers sjukdom. Världshälsoorganisationen klassar Alzheimer som en av vår tids svåraste folksjukdomar. I dag har över 50 miljoner personer runt om i världen diagnosen Alzheimer eller liknande demenssjukdomar. Om inget görs kommer den siffran att växa till 150 miljoner år 2050. Redan i dag är de associerade samhällskostnaderna högre än för cancer och hjärt-kärl- sjukdomar sammanlagt.

Forskningen inom området går framåt, bland annat genom det svenska bioteknikbolaget AlzeCure Pharma, som har sina rötter i AstraZeneca. Bolaget har avancerat sina projektplattformar NeuroRestore samt Alzstatin. NeuroRestore utvecklas för att förbättra minnet samt Alzstatin för att motverka utvecklingen av Alzheimers sjukdom. Alzstatin innehåller två så kallade sjukdomsmodifierade läkemedelskandidater. Ett avancemang som genomförs ihop med ett flertal rådgivande personer, däribland Henrik Zetterberg, professor och ordförande för Alzheimersfondens vetenskapliga råd.

-Vi är givetvis oerhört glada att vi har lyckats etablera ett sådant starkt kontaktnät, där samarbetet med Henrik och hans unika kompetens är centralt. Det är betydelsefullt när vi kommer att avancera in i kliniska studier för våra längst gångna kandidater, säger Martin Jönsson, vd på AlzeCure Pharma.

AlzeCure Pharma har totalt tre projekt plattformar med ett flertal läkemedelskandidater i preklinisk och tidig klinisk fas mot neurologiska sjukdomar, med primärt fokus mot Alzheimers sjukdom.

-Vi förväntar oss att ha två läkemedelskandidater i klinik i slutet av innevarande år, varav en inom Alzheimers sjukdom. Vi har både minnesförbättrande och sjukdomsmotverkade läkemedelskandidater mot Alzheimers sjukdom i portföljen, vilket öppnar upp för att kunna behandla både tidigare och senare faser av sjukdomen.

Redaktör, Jonatan Andersson Aktiespararna E-post: jonatan.andersson@aktiespararna.se